Топ-100

ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 281




                                               

Kapybara močiarna

Kapybara močiarna je druh z čelade kapybarovité, staršie zaraďovaný do čelade morčatovité. Je to najväčší žijúci hlodavec na svete. Kapybara močiarna je príbuzná s napríklad s morčaťom a vzdialenejšie aj s agutim, činčilou a nutriou. Rod kapybara ...

                                               

Kavka tmavá

Kavka tmavá alebo kavka obyčajná je spevavec z čelade krkavcovité. Je rozšírená v západnej Eurázii, na východe od Afganistanu a rieky Jenisej na sever po tundru.Žije aj na severnom okraji Afriky. Na Slovensku bolo dokázané alebo pravdepodobné hni ...

                                               

Kazarka hrdzavá

Kazarka hrdzavá je druh z čelade kačicovité. Obýva južnú palearktídu od Grécka po Čínu. Na hniezdenie potrebuje nory, preto vyhladáva piesčité miesta na morskom pobreží, pri sladkovodných a brakických jazerách. Podla Medzinárodnej únie na ochranu ...

                                               

Kazarka pestrá

Kazarka pestrá je druh z čelade kačicovité. Je rozšírená na bahnitom pobreží a v lagúnach morí a Atlantického oceánu v južnej a západnej Palearktíde. Širi sa do vnútrozemia. Na Slovensku sa pravidelnejšie objavuje na jar, menej na jeseň a v zime, ...

                                               

Kengura sivá

Kengura sivá je po kengure červenej druhý najväčší vačkovec našej planéty. Samec dorastá do dĺžky cez 2 m a váži viac ako 60 kg. Samice sú o niečo menšie.

                                               

Ketupa rybárka

Ketupa rybárka je pomerne velký druh rybožravej sovy z čelade sovovité z Ázie. Podla Medzinárodnej únie na ochranu prírody a prírodných zdrojov ketupa rybárka patrí medzi najmenej ohrozené druhy, trend celkovej populácie je považovaný za klesajúc ...

                                               

Koala medvedíkovitá

Koala medvedíkovitá je jedno z najznámejších austrálskych zvierat. Hoci výzorom pripomína medveďa, je to v skutočnosti vačkovec, podobne ako napríklad kengura. Vedecké pomenovanie koaly, Phascolarctos cinereus, doslova znamená sivý vačkovitý medv ...

                                               

Kojot prériový

Kojoty pôvodne žili na skalnatých rovinách v severnom Mexiku, odkial postupne prenikali ďalej na sever. Sú velmi prispôsobivé a vyskytujú sa v širokej škále biotopov. Môžeme ich nájsť v lesoch, trávnatých porastoch, púštiach a polopúštiach a moči ...

                                               

Kolibiarik čipčavý

Kolibiarik čipčavý je druh z čelade penicovité. Vyskytuje sa v západnej a centrálnej Palearktíde. Podla Medzinárodnej únie na ochranu prírody a prírodných zdrojov kolibiarik čipčavý patrí medzi najmenej ohrozené druhy, trend celkovej populácie je ...

                                               

Kolibiarik horský

Kolibiarik horský je malý druh spevavca z čelade penicovité. Európsky druh, hniezdi v svetlých, suchých lesoch s dobrým podrastom. Podla Medzinárodnej únie na ochranu prírody a prírodných zdrojov kolibiarik horský patrí medzi najmenej ohrozené dr ...

                                               

Kolibiarik králikovitý

Kolibiarik králikovitý je malý druh spevavca z čelade penicovité. Podla Medzinárodnej únie na ochranu prírody a prírodných zdrojov kolibiarik králikovitý patrí medzi najmenej ohrozené druhy, celková populácia je stabilná.

                                               

Kolibiarik ruský

Kolibiarik ruský je malý druh spevavca z čelade penicovité. Obýva tajgu od východnej Európy až po rieku Kolyma. Niektorí autori ho stále uvádzajú ako poddruh kolibiarika čipčavého. Podla Medzinárodnej únie na ochranu prírody a prírodných zdrojov ...

                                               

Kolibiarik sivozelený

Kolibiarik sivozelený je malý druh spevavca z čelade penicovité. Hniezdi na Sibíri, v 20. storočí sa začal šíriť na západ do Európy a od 70-tych rokov aj do strednej Európy. Podla Medzinárodnej únie na ochranu prírody a prírodných zdrojov kolibia ...

                                               

Kolibiarik spevavý

Kolibiarik spevavý je spevavec a patrí do čeladi penicovité. Vyskytuje sa v celej Palearktíde. Hniezdi na väčšine územia Slovenska v mladých lesoch a krovinách od nížin po hornú hranicu lesa. Je to sťahovavý druh, hniezdi jedenkrát za rok a živí ...

                                               

Kolibiarik sykavý

Kolibiarik sykavý je spevavec a patrí do čeladi penicovité. Vyskytuje sa v celej Európe. Je sťahovavý, obýva lesy väčšiny územia Slovenska. Podla Medzinárodnej únie na ochranu prírody a prírodných zdrojov kolibiarik sykavý patrí medzi najmenej oh ...

                                               

Kolibiarik žltkastotemenný

Kolibiarik žltkastotemenný alebo kolibkárik žltkastotemenný je malý druh spevavca z čelade penicovité. Sibírsky druh, hniezdi v ihličnatých lesoch severnej Ázie. Do Európy zablúdi zo sibírskej tajgy, najčastejšie na jeseň. Podla Medzinárodnej úni ...

                                               

Kormorán chochlatý

Kormorán chochlatý je veslonožec z čelade kormoránovitých.Obýva morské pobrežie západnej palearktídy. Podla Medzinárodnej únie na ochranu prírody a prírodných zdrojov kormorán chochlatý patrí medzi najmenej ohrozené druhy, trend celkovej populáci ...

                                               

Kormorán malý

Kormorán malý alebo kormorán čiernozobý je veslonožec z čelade kormoránovitých. Kormorán malý žije v centrálnej Palearktíde s najväčšou populáciu v delte Dunaja. Podla Medzinárodnej únie na ochranu prírody a prírodných zdrojov kormorán malý patrí ...

                                               

Kormorán velký

Kormorán velký alebo kormorán čierny je veslonožec z čelade kormoránovitých. Kormorán velký patrí medzi vtáky morského pobrežia s najväčším areálom rozšírenia, vyskytuje sa aj vo vnútrozemí na všetkých druhoch velkých vodných telies-sladkovodných ...

                                               

Kôrovník dlhoprstý

Kôrovník dlhoprstý je velmi malý vták z čelade kôrovníkovité. Obýva Európu a Áziu. Hniezdi na väčšine územia Slovenska do 1 620 m n. m. Podla Medzinárodnej únie na ochranu prírody a prírodných zdrojov kôrovník dlhoprstý patrí medzi najmenej ohroz ...

                                               

Kôrovník krátkoprstý

Kôrovník krátkoprstý je druh z čelade kôrovníkovité. Obýva juhozápadnú palearktickú oblasť, žije v Európe na severe Afriky. Na Slovensku bolo dokázané alebo predpokladané hniezdenie v 28.50 % mapovacích kvadrátov. Podla Medzinárodnej únie na ochr ...

                                               

Krahula hôrna

Krahula hôrna je druh sovy z čelade sovovité. Obýva tundru holarktídy. Podla Medzinárodnej únie na ochranu prírody a prírodných zdrojov krahula hôrna patrí medzi najmenej ohrozené druhy, celková populácia je stabilná. Stavy kolíšu. V Severnej Ame ...

                                               

Krakla belasá

Krakla belasá je vták z čelade kraklovité. Vďaka azúrovomodrému opereniu krídel a hrdzavočervenému opereniu chrbta je prakticky nezamenitelná. Obýva otvorené oblasti riedko porastené stromami západnej palearktickej oblasti. Od 70. rokov jej stavy ...

                                               

Králik ohnivohlavý

Králik ohnivohlavý je druh z čelade králikovité. Obýva ihličnaté a zmiešané lesy západnej palearktídy. Podla Medzinárodnej únie na ochranu prírody a prírodných zdrojov králik ohnivohlavý patrí medzi najmenej ohrozené druhy, celková populácia je s ...

                                               

Králik zlatohlavý

Králik zlatohlavý je druh vtáka z čelade králikovité, nespojito rozšírený v ihličnatých lesoch Palearktídy. Na Slovensku je stály a v zime prelietavý, hniezdi na vyše polovici územia a v zimnom období skoro na 90 % Slovenska. Podla Medzinárodnej ...

                                               

Krivonos bielokrídly

Krivonos bielokrídly alebo krivonos belokrídly je malý spevavý vták z čelade pinkovité. Žije v páse boreálnych smrekovcových a borovicových ihličnatých lesov severnej pologuli, kde je stály a len pri nedostatku potravy preniká južnejšie. Podla Me ...

                                               

Krivonos smrekový

Krivonos smrekový alebo krivonos obyčajný je malý spevavý vták z čelade pinkovité. Žije v páse boreálnych a horských ihličnatých lesoch severnej pologuli. Podla Medzinárodnej únie na ochranu prírody a prírodných zdrojov krivonos smrekový patrí me ...

                                               

Krokodíl morský

Krokodíl morský je plaz z čelade krokodílovitých. Je najväčší z krokodílov a zároveň je dnes najväčším a najmohutnejším plazom na svete. Je jedným z mála krokodílov, ktoré sa často vydávajú ďaleko na more.

                                               

Krokodíl nílsky

Krokodíl nílsky má lebku v tvare trojuholníka, velmi hlboké očné priehlbiny a hornú sánku hrubšiu ako dolnú. Vďaka dolnej sánke dokáže otvoriť čeluste až do jedného metra. Má velmi velkú chrbticu tvorenú tridsiatimi stavcami. Má malý krk.

                                               

Krokodíl novoguinejský

Krokodíl filipínsky bol v 50 70. rokoch 20. storočia často považovaný za poddruh krokodíla novoguinejského pod názvom Crocodylus novaeguineae mindorensis; predtým aj potom t.j. v 30., 40. rokoch a od konca 70. rokov bol je považovaný za samostatn ...

                                               

Kršiak rybár

Kršiak rybár je kozmopolitný druh z čelade kršiakovité, nevyskytuje sa len v Južnej Amerike a v Antarktíde. Podla Medzinárodnej únie na ochranu prírody a prírodných zdrojov kršiak rybár patrí medzi najmenej ohrozené druhy, trend celkovej populáci ...

                                               

Krt obyčajný

Krt obyčajný alebo krt podzemný je hmyzožravec z čelade krtovité. Obýva západnú Palearktídu od Pyrenejí po rieky Ob a Irtyš. Výskyt na Slovensku bol doložený na 90.3 % územia. Podla Medzinárodnej únie na ochranu prírody a prírodných zdrojov krt o ...

                                               

Krutohlav hnedý

Krutohlav hnedý je druh z čelade ďatlovité. Je rozšírený v širokom pásme po celej Palearktíde. Podla Medzinárodnej únie na ochranu prírody a prírodných zdrojov krutohlav hnedý patrí medzi najmenej ohrozené druhy, trend celkovej populácie je klesa ...

                                               

Kúdelníčka lužná

Kúdelníčka lužná alebo kúdelníčka obyčajná je druh spevavca z čelade kúdelníčkovité. Obýva palearktídu, v 50. rokoch 20. storočia sa rozšírila do západnej Európy. Podla Medzinárodnej únie na ochranu prírody a prírodných zdrojov kúdelníčka lužná p ...

                                               

Kudu velký

Kudu velký alebo kudu je jedna z najväčších a najznámejších antilop. Obýva husté akáciové porasty, skalnatú, alebo kopcovitú krajinu a vyschnuté korytá riek neďaleko vody v južnej a východnej Afrike. Dospelé zviera môže vážiť 195 – 315 kilogramov ...

                                               

Kukavica chochlatá

Kukavica chochlatá alebo kukučka chochlatá je druh vtáka z čelade kukučkovité. V Európe obýva Stredomorie, hniezdi hlavne v Španielsku. Do strednej Európy zalieta len náhodne, na Slovensku bola zistená iba dvakrát. Podla Medzinárodnej únie na och ...

                                               

Kukučka obyčajná

Kukučka obyčajná je z čelade kukučkovité. Vyskytuje sa v Európe, Ázii, okrem Sahary i v Afrike. Je to prísne sťahovavý druh. Na Slovensku bolo dokázané alebo pravdepodobné hniezdenie v 97.90 % mapovacích kvadrátov. Podla Medzinárodnej únie na och ...

                                               

Kulík bledý

Kulík bledý je druh bahniaka z čelade kulíkovité. Obýva tundru holarktídy.Podla Medzinárodnej únie na ochranu prírody a prírodných zdrojov kulík bledý patrí medzi najmenej ohrozené druhy, trend celkovej populácie je klesajúci, v Európe nie je známy.

                                               

Kulík krátkochvostý

Kulík krátkochvostý je druh bahniaka z čelade kulíkovité. Obýva tundru východnej palearktídy a severozápad severnej Ameriky. Podla Medzinárodnej únie na ochranu prírody a prírodných zdrojov kulík krátkochvostý patrí medzi najmenej ohrozené druhy, ...

                                               

Kulík morský

Kulík morský je druh z čelade kulíkovité. Patrí medzi kozmopolitné druhy, obýva hlavne morské pobrežia, vo vnútrozemí je zriedkavý, žije na slaniskách. Podla Medzinárodnej únie na ochranu prírody a prírodných zdrojov kulík morský patrí medzi najm ...

                                               

Kulík piesočný

Kulík piesočný alebo kulík pieskový je druh z čelade kulíkovité. Žije v arktickej oblasti Palearktídy. Cez Slovensko pravidelne migruje a zastavuje sa na bahnitých brehoch. Jarná migrácia má dva vrcholy, prvý v marci a druhý v máji. Jesenný ťah p ...

                                               

Kulík riečny

Kulík riečny je druh z čelade kulíkovité. Žije v palearktickej, orientálnej a v austrálskej oblasti, kde obýva brehy riek a štrkové ostrovy. Na Slovensku bolo dokázané alebo predpokladané hniezdenie v 57.80 % mapovacích kvadrátov. Podla Medzináro ...

                                               

Kulík vrchovský

Kulík vrchovský je druh z čelade kulíkovité. Žije v palearktickej oblasti, kde obýva vresoviská tundry a tiež vrcholy hôr. Na Slovensku sa objavuje len vzácne počas migrácie, najmä v Nízkych Tatrách, Západný Tatrách na Orave. Podla Medzinárodnej ...

                                               

Kulík zlatý

Kulík zlatý je druh bahniaka z čelade kulíkovité. Obýva tundru severozápadnej palearktídy. Podla Medzinárodnej únie na ochranu prírody a prírodných zdrojov kulík zlatý patrí medzi najmenej ohrozené druhy, trend celkovej aj Európskej populácie je ...

                                               

Kuna lesná

Kuna lesná alebo kuna hôrna je mäsožravec z čelade lasicovité. Obýva lesy Palearktídy po Západnú Sibír. Výskyt na Slovensku bol doložený na 40.1 % územia. Hrdlo a dolnú časť krku má žltkovo-žltú, čo je poznávacím znakom tohoto zvieraťa, odlišujúc ...

                                               

Kuna skalná

Oproti kune lesnej martes je kratšia, má okolo 45 cm, ale je robustnejšia, dosahuje hmotnosť až do 2 kg. Srsť má sivobielu, hrdelná škvrna je biela alebo len slabo žltavá na rozdiel od kuny lesnej, ktorá má hrdlo a dolnú časť krku žltkovo-žltú, d ...

                                               

Kuvičok džunglový

Kuvičok džunglový alebo kuvik džunglový je malý druh sovy z Ázie žijúci na Indickom polostrove. Podla Medzinárodnej únie na ochranu prírody a prírodných zdrojov kuvičok džunglový patrí medzi najmenej ohrozené druhy, populácia je pravdepodobne sta ...

                                               

Kuvičok jarabý

Kuvičok jarabý je malý druh sovy z Ázie. Podla Medzinárodnej únie na ochranu prírody a prírodných zdrojov kuvičok jarabý patrí medzi najmenej ohrozené druhy, populácia je stúpajúca z dôvodu postupujúcej degradácie krajiny, ktorá vytvára vhodné pr ...

                                               

Kuvičok obojkový

Kuvičok obojkový je najmenší druh sovy v Ázii. Obýva pestrú paletu lesov Východnej Ázie. Podla Medzinárodnej únie na ochranu prírody a prírodných zdrojov kuvičok obojkový patrí medzi najmenej ohrozené druhy, populácia ale pravdepodobne klesá kvôl ...

                                               

Kuvičok trilkavý

Kuvičok trilkavý je malý druh sovy z Ázie, endemit v Indonézii. Podla Medzinárodnej únie na ochranu prírody a prírodných zdrojov kuvičok trilkavý patrí medzi najmenej ohrozené druhy, populácia je stabilná, nie sú žiadne informácie o poklesoch ani ...