Топ-100

ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 279




                                               

Dážďovník skalný

Dážďovník skalný je vták z radu dážďovníkotvaré. Obýva rozsiahlu oblasť od juhu Afriky po Himaláje, v Európe hniezdi najmä v Chorvátsku, Taliansku a Španielsku. Podla Medzinárodnej únie na ochranu prírody a prírodných zdrojov dážďovník skalný pat ...

                                               

Delfín obyčajný

Delfín obyčajný alebo delfín vytrvalý je delfín, ktorý má po bokoch od tváre po úroveň chrbtovej plutvy žltú alebo hnedožltú škvrnu.

                                               

Delfín severný

Delfín severný je druh z čelade delfínovité. Je to sociálny druh delfína, ktorý vytvára húfy po 100-200 jedincov, ktoré sa niekedy spájajú do tisícov. Produkuje rozmanité zvuky a pripája sa k iným velrybotvarým cicavcom, vyskakuje do výšky a jazd ...

                                               

Delfín skákavý

Delfín skákavý je rozšírený podobne ako jeho príbuzný delfín obyčajný vo všetkých moriach teplého a mierneho pásu západnej a východnej pologule. Možno sa s ním stretnúť v Stredozemnom aj Čiernom mori. Na severe tiahne až k brehom Škandinávie a Gr ...

                                               

Dikobraz juhoafrický

Dikobraz juhoafrický je druh dikobraza, rozšírený po celom území subsaharskej Afriky s výnimkou púštnych oblastí na juhozápadnom pobreží.

                                               

Diviak lesný

Diviak lesný je druh z rodu Sus. Žije v celej južnej polovici Eurázie a v severnej Afrike. Výskyt na Slovensku bol doložený na 87.5 % územia.

                                               

Drozd čierny

Drozd čierny je vták žijúci v celej Európe okrem najsevernejších oblastí, v severozápadnej Afrike a v južnej Ázii, bol introdukovaný aj do Austrálie na Nový Zéland. Vďaka svojej prispôsobivosti sa adaptoval na život v blízkosti človeka a úspešne ...

                                               

Drozd čvíkota

Drozd čvíkota, lat. Turdus pilaris je druh z čelade drozdovité. Sibírsky druh, ktorý sa od roku 1750 šíri do strednej Európy a v roku 1937 dosiahol Grónsko. Od začiatku 20. storočia postupne obsadzuje Slovensko, najmä pozdĺž tokov. Podla Medzinár ...

                                               

Drozd kolohrivec

Drozd kolohrivec je druh z čelade drozdovité. Obýva boreoalpínsku zónu západnej Palearktídy. Na Slovensku hniezdi v ihličnatých a zmiešaných horských lesoch. Je to sťahovavý druh, ktorý ojedinele prezimuje. Podla Medzinárodnej únie na ochranu prí ...

                                               

Drozd plavý

Drozd plavý je druh z čelade drozdovité. Obýva palearktídu, východne až po Bajkalské jazero. Podla Medzinárodnej únie na ochranu prírody a prírodných zdrojov drozd plavý patrí medzi najmenej ohrozené druhy, trend celkovej populácie je stúpajúci, ...

                                               

Drozd trskota

Drozd trskota avec, v dávnej slovenčine: lepjedací drozd ; lat. Turdus viscivorus) je druh z čelade drozdovité. Je čiastočne sťahovavý, migrujú hlavne populácie zo severu a severovýchodu jeho areálu rozšírenia. Na Slovensku pravidelne zimujú a le ...

                                               

Ďubník trojprstý

Ďubník trojprstý je druh z čelade ďatlovité. Obýva boreálne ihličnaté lesy Euroázie a Severnej Ameriky. Podla Medzinárodnej únie na ochranu prírody a prírodných zdrojov ďubník trojprstý patrí medzi najmenej ohrozené druhy, celková populácia je st ...

                                               

Dudok chochlatý

Dudok chochlatý alebo dudok obyčajný je vták z radu dutinovce. Od mája roku 2008 je národným vtákom Izraela. Je známy pre svoj chochol a pestré sfarbenie. Podla Medzinárodnej únie na ochranu prírody a prírodných zdrojov dudok chochlatý patrí medz ...

                                               

Emu hnedý

Emu hnedý je najväčší autochtónny vták Austrálie. Má chumáčovité, volne splývajúce sivohnedé perie, mohutné nohy a krátke krídla. Je velmi spoločenský, žije vo volných kŕdloch, ktoré pozostávajú z desiatok jedincov. Živí sa predovšetkým semenami ...

                                               

Fregata bieloboká

Fregata bieloboká je vták z čelade fregatovité. Najbežnejším teritóriom výskytu sú austrálske moria, v posledných rokoch odchováva na odlahlých ostrovoch v tropických moriach, vrátane Vianočného ostrova v Indickom oceáne. Na pevnine je ho možné z ...

                                               

Fregata ebenová

Fregata ebenová je vták z čelade fregatovité. Trávi väčšinu svojho života plachtením nad morom vďaka nápadne štíhlemu telu a dlhým úzkym krídlam. Svoju potravu loví na hladine, alebo tak ako je to u fregát obvyklé, o ňu oberá iné vtáky. Fregata ž ...

                                               

Fregata vznešená

Fregata vznešená alebo fregata nádherná je vták z radu brodivce z čelade fregatovité. Hojne sa vyskytuje v tropickej oblasti Atlantického oceánu, ale aj v lesnatých oblastiach na Floride, Antilách na Kapverdských ostrovoch. Môžeme ju vidieť aj na ...

                                               

Fúzatka trstinová

Fúzatka trstinová je kozmopolitný druh z čelade fúzatkovité. Obýva južnú časť Palearktídy. Podla Medzinárodnej únie na ochranu prírody a prírodných zdrojov fúzatka trstinová patrí medzi najmenej ohrozené druhy, celková populácia má neznámy, kolís ...

                                               

Gazela Grantova

Gazela Grantova je pomerne velká gazela, ktorá sa vyskytuje vo východnej Afrike a žije v otvorených trávnatých rovinách a často je pozorovaná aj v trávnatých savanách, väčšinou sa však vyhýba oblastiam s príliš vysokou trávou. Svoj názov získala ...

                                               

Glezg obyčajný

Glezg obyčajný alebo glezg hrubozobý je druh z čelade pinkovité. Hniezdi v palearktíde od severnej Afriky až po Japonsko v dlhom páse južne od ihličnatej tajgy. Hniezdi na celom území Slovenska až do nadmorskej výšky 1 150 m n. m. Podla Medzináro ...

                                               

Hadiar krátkoprstý

Hadiar krátkoprstý je druh dravého vtáka z čelade jastrabovité. Žije v centrálnej juhozápadnej palearktickej oblasti, kde obýva listnaté lesy s dostatkom plazov. Na Slovensku hniezdi najmä na juhovýchode krajiny. Podla Medzinárodnej únie na ochra ...

                                               

Haja tmavá

Haja tmavá alebo haja hnedá je dravý vták z čelade jastrabovité. Hniezdi v Európe, v severnej Afrike a v Ázii. Na Slovensku je to sťahovavý druh, ktorý obýva najmä lužné lesy riek Morava, Dunaj a Latorica. Podla Medzinárodnej únie na ochranu prír ...

                                               

Havran čierny

Havran čierny alebo havran polný, ludovo havran, je spevavec z čelade krkavcovitých. Je rozšírený v celej Palearktíde, v Európe nehniezdi len na úplnom juhu Balkánskeho, Apeninského a Pyrenejského polostrova. Za posledných 50 rokov hniezdna popul ...

                                               

Hlaholka malá

Hlaholka malá je druh z čelade kačicovité. Je rozšírená v Severnej Amerike. Podla Medzinárodnej únie na ochranu prírody a prírodných zdrojov hlaholka malá patrí medzi najmenej ohrozené druhy, celková populácia je stúpajúca, v severnej Amerike bol ...

                                               

Hlaholka severská

Hlaholka severská je druh z čelade kačicovité. Je rozšírená v oblasti ihličnatých lesov holarktickej oblasti. Cez Slovensko migruje v menšom rozsahu i zimuje. Podla Medzinárodnej únie na ochranu prírody a prírodných zdrojov hlaholka severská patr ...

                                               

Hltavka chochlatá

Hltavka chochlatá je druh z čelade volavkovité. Je to celosvetovo rozšírený druh, obýva všetky kontinenty okrem Antarktídy. Podla Medzinárodnej únie na ochranu prírody a prírodných zdrojov hltavka chochlatá patrí medzi najmenej ohrozené druhy, tr ...

                                               

Hlucháň hôrny

Hlucháň hôrny je vták z čelade bažantovité. Hlucháň je obyvatelom severnej tajgy a hustých európskych lesov. Na Sibíri zasahuje až k rieke Lene. Jeho areál rozšírenia sa podobá areálu rozšírenia borovice lesnej a čučoriedky. Podla Medzinárodnej ú ...

                                               

Hoacinotvaré

Hoacinotvaré alebo hoaciny sú rad letcov s jedinou čelaďou hoacinovité a s jediným recentným druhom hoacin chochlatý. Zaraďuje sa aj pod Musophagiformes 2000, Columbiformes 2003 a ku Cariamidae 2003; donedávna bol zaraďovaný aj ako "Opistocomida" ...

                                               

Holub divý

Holub divý môže byť aj starší názov druhu holub plúžik – pozri holub plúžik a porovnaj aj "divý holub" pod holub hrivnák Holub divý je druh z čelade holubovité. Pochádza z neho holub domáci, ktorý je jednou z najúspešnejších foriem vtákov. Žije v ...

                                               

Holub hrivnák

Holub hrivnák je holub z čelade holubovitých. Hniezdi v severnej Afrike, v západnej a centrálnej Palearktíde a v Oriente. Podla Medzinárodnej únie na ochranu prírody a prírodných zdrojov holub hrivnák patrí medzi najmenej ohrozené druhy, trend ce ...

                                               

Holub plúžik

Holub plúžik je druh z čelade holubovité. Hniezdi na väčšine územia Európy, na Slovensku v starých listnatých a zmiešaných lesoch v bútlavých stromoch. Podla Medzinárodnej únie na ochranu prírody a prírodných zdrojov holub plúžik patrí medzi najm ...

                                               

Hrabáč takaru

Hrabáč takaru je stredne velký cicavec pôvodom z Afriky. Takaru je domorodý názov pochádzajúci z oblasti Etiópie. Anglické meno aardvark pochádza z afrikánčiny a znamená "podzemné prasiatko", pretože pôvodní osadníci z Európy ho považovali za zvi ...

                                               

Hraboš močiarny

Hraboš močiarny je hlodavec z čelade chrčkovité. Obýva Palearktídu od západnej Európy po Bajkalské jazero. Výskyt na Slovensku bol doložený na 31.1 % územia.

                                               

Hraboš polný

Hraboš polný je druh z čelade chrčkovité, Európsky endemit. Výskyt na Slovensku bol doložený na 90.5 % územia. Podla Medzinárodnej únie na ochranu prírody a prírodných zdrojov hraboš polný patrí medzi najmenej ohrozené druhy, stav celkovej populá ...

                                               

Hraboš severský

Hraboš severský je hlodavec z čelade chrčkovité. Obýva tundru a tajgu celej Holarktídy. Výskyt na Slovensku bol doložený na 4.6 % územia.

                                               

Hrabošík podzemný

Hrabošík podzemný je hlodavec z čelade chrčkovité. Obýva Európu a sever Turecka. Výskyt na Slovensku bol doložený na 75 % územia. Podla Medzinárodnej únie na ochranu prírody a prírodných zdrojov hrabošík podzemný patrí medzi najmenej ohrozené dru ...

                                               

Hrdlička záhradná

Hrdlička záhradná alebo hrdlička bronzová je holub z čelade holubovitých. Od roku 1936, kedy prenikla aj na Slovensko, už hniezdi a zimuje na celom území s výnimkou horských oblastí nad 900 m n. m. a súvislých lesných porastov. Podla Medzinárodne ...

                                               

Hrdzavka potápavá

Hrdzavka potápavá alebo kačica hrdzavohlavá je zúbkozobec z čelade kačicovitých. Hniezdi v mediteránnom a miernom pásme centrálnej Palearktídy v stepiach a púštnych oblastiach. V Európe má viacero menších hniezdisk, najmä v Španielsku, Rumunsku, ...

                                               

Hrdziak lesný

Hrdziak lesný alebo hrdziak hôrny je menší hlodavec z čelade chrčkovité. Obýva lesy západnej palearktídy, od Britských ostrovov až po Bajkalské jazero. Od polárneho kruhu po pohoria Sajan, Ťanšan, sever Kazachstanu a Malej Ázie. Výskyt na Slovens ...

                                               

Hryzec vodný

Hryzec vodný je druh cicavca z čelade chrčkovité. Žije v Palearktíde od Britských ostrovov na západe po rieku Lena na východe. Výskyt na Slovensku bol doložený na 69.8 % územia. PRÍBUZNÉ DRUHY Poznáme 3 druhy hryzcov z rodu Arvicola

                                               

Hus bieločelá

Hus bieločelá alebo hus beločelá je zúbkozobec z čelade kačicovitých. Hniezdi v arktickej časti Eurázie a Severnej Ameriky. Nominátna rasa Anser albifrons žije najmä v Eurázii, hniezdi v arktickom pásme tundry, na Slovensku je migrant a zimný hos ...

                                               

Hus divá

Hus divá je zúbkozobec z čelade kačicovitých. V Európe hniezdi pri rôznych vodách, močiaroch, jazerách aj pri morskom pobreží a pri fjordoch. Na Slovensku hniezdi pravidelne len na Záhorí. Je sťahovavá. Rozlišujú sa dva poddruhy: hus divá v užšom ...

                                               

Hus krátkozobá

Hus krátkozobá je zúbkozobec z čelade kačicovitých. Hniezdi v Grónsku, na Islande na Špicbergoch. Tie čo hniezdia v Grónsku na Islande zimujú vo Velkej Británii a v Írsku a tie čo hniezdia na Špicbergoch zimujú v Dánsku, Belgicku a Holandsku. Na ...

                                               

Hus siatinná

Hus siatinná alebo hus polná je zúbkozobec z čelade kačicovitých. Hniezdi v tajge a tundre palearktídy. Podla Medzinárodnej únie na ochranu prírody a prírodných zdrojov hus siatinná patrí medzi najmenej ohrozené druhy, trend celkovej populácie je ...

                                               

Hus vrchovská

Hus vrchovská je zúbkozobec z čelade kačicovitých. Podla Medzinárodnej únie na ochranu prírody a prírodných zdrojov hus vrchovská patrí medzi najmenej ohrozené druhy, trend celkovej populácie je klesajúci z dôvodu nadmerného lovu, zberu vajec a n ...

                                               

Húska štíhla

Húska štíhla je druh hus z čelade kačicovité, jediný zástupca rodu Alopochen. Podla Medzinárodnej únie na ochranu prírody a prírodných zdrojov húska štíhla patrí medzi najmenej ohrozené druhy, trend celkovej populácie je klesajúci.

                                               

Hvizdák malý

Hvizdák malý alebo hvizdák pásavohlavý je druh vtáka z čelade slukovité. Obýva boreálne a subarktické pásmo Holarktídy. Podla Medzinárodnej únie na ochranu prírody a prírodných zdrojov hvizdák malý patrí medzi najmenej ohrozené druhy, trend celko ...

                                               

Hyena škvrnitá

Hyena škvrnitá najväčší žijúci mäsožravec z čelade hyenovitých. Vyskytuje sa v Afrike. Počas pleistocénu, obýval Euráziu poddruh hyena jaskynná crocuta spelaea, ktorá vyhynula.

                                               

Hyenka cibetkovitá

Hyenka cibetkovitá alebo staršie hyena cibetovitá je druh z čelade hyenovitých. Spomedzi ostatných zástupcov tejto čelade je najmenšieho vzrastu.

                                               

Hýl obyčajný

Hýl obyčajný alebo hýl lesný je spevavec z čelade pinkovité. Hniezdi v lesoch Európy, väčšinou uprednostňuje ihličnatý les, v západnej Európe aj listnaté lesy. Na Slovensku hniezdi hlavne na strednom a východnom Slovensku do 1 600 – 1 700 m n. m. ...